Despre pasari – Informatii, Poze & Curiozitati

Spread the love

Despre pasari – Informatii, Poze & Curiozitati despre cele mai populare dar si cele mai ciudate pasari

Pasarile sunt animale vertebrate adaptate pentru zbor.

Multe dintre pasari pot, de asemenea, sa alerge, sa sara, sa inoate si sa se scufunde. Unele, cum ar fi pinguinii, si-au pierdut abilitatea de a zbura, dar si-au pastrat aripile. Pasarile se gasesc in intreaga lume si in toate habitatele. Cel mai mare este strutul inalt de noua metri. Cea mai mica este pasarea colibri de doar doi inci.

Totul despre anatomia unei pasari reflecta abilitatea sa de a zbura. Aripile, de exemplu, sunt concepute pentru a crea portanta. Marginea anterioara este mai groasa decat marginea din spate si sunt acoperite cu pene care se ingusteaza pana la un punct. Aripile avionului sunt modelate dupa aripile pasarilor.

Oasele si muschii aripii sunt de asemenea foarte specializati. Osul principal, humerusul, care este similar cu bratul superior al unui mamifer, este gol in loc de solid. Se conecteaza, de asemenea, la sistemul de sac de aer al pasarilor, care, la randul sau, se conecteaza la plamanii sai. Muschii puternici de zbor ai umarului se ataseaza la chila, o creasta speciala de os care se scurge prin centrul sternului larg sau al pieptului. Penele de pe coada sunt folosite pentru directie.

Pasarile au un sistem digestiv unic, care le permite sa manance atunci cand pot – de obicei, in zbor – si digera mai tarziu. Pasarile isi folosesc ciocurile pentru a apuca si a inghiti alimente. Chiar si modul in care o pasare se reproduce este legat de zbor. In loc sa suporte greutatea suplimentara a tinerilor care se dezvolta in interiorul corpului lor, ei pun ouale si le clocesc intr-un cuib.

Recordul fosilei arata ca pasarile au evoluat alaturi de dinozauri in perioada jurasica cu 160 de milioane de ani in urma. Cea mai cunoscuta fosila este arheopteryxul, care avea dimensiunea unei ciori.

Un comentariu la „Despre pasari – Informatii, Poze & Curiozitati”

Comentariile sunt închise.