Despre mamifere – Informatii, Poze & Curiozitati

Spread the love

Despre mamifere – Informatii, Poze & Curiozitati despre cele mai populare dar si cele mai ciudate mamifere

Tot ce trebuie sa stii despre mamifere. Mamiferele sunt printre cele mai adaptabile animale vertebrate de pe planeta.

Ele se gasesc pe toate continentele si in fiecare ocean, si variaza de la mici lilieci la balene albastre enorme. Un motiv pentru succesul lor este modul in care se misca. Mamiferele ca grup utilizeaza orice forma posibila de locomotie. Speciile terestre merg, alearga, fac sarituri, se catara, se leagana, sapa si ingroapa. Mamiferele acvatice inoata, se amesteca si se scufunda. Cateva zboara chiar.

Ce sunt mamiferele?
Mamiferele sunt o clasă de animale vertebrate. Mamiferele sunt cele mai dezvoltate, adaptabile vertebrate, fiind animale homeoterme avand o temperatura medie si constanta a corpului de 36-38 de grade Celsius, inima lor fiind tetra camerala (cu doua atrii si doua ventricule) iar dentitia lor este compusa din dinti specializati, care trăiesc în toate mediile de viață. Există peste 5 700 specii de mamifere, conform Wikipedia.

Denumire științifică: Mammalia
Regn: Animalia
Clasificare: Clasă
Clasă superioară: Mammaliaformes

Mamiferele se impart in: animale carnivore, animale erbivore si animale omnivore.

Carnivore

Animalele carnivore sunt mamifere care mananca alte animale include si insectivorele si al caror tract digestiv este simplu. Printre animalele carnivore putem enumera: Jaguar, Leopard, Leu, Lup cenusiu, Pisisca salbatica, Ras, Tigru Siberian, Vulpe roscata.

Poze cu mamifere – Animale carnivore
Erbivore

Animalele erbivore sunt mamifere care consuma plante greu de descompus. Acestea au stomac multicameral sau intestin mai lung. Printre animalele erbivore putem enumera: Vaca, Capra, Oaia, Caprioarele, Cerb lopatar, Lama, Lemur cu coada inelata, Liliac de fructe egiptean, Oaie cu coama, Veverita Degu, Zebu.

Poze cu mamifere – Animale erbivore
Omnivore

Animalele omnivore sunt mamifere care pot fi pradatori, dar pot consuma si plante, fiind in general animale oportuniste. Printre animalele omnivore putem enumera: Ursul brun, Babuin, Capucin Brun, Cercopitec de savana, Coati, Pecari, Porc spinos, Raton, Saguin comun, Suricata, Tamarin cumana de aur.

Poze cu mamifere – Animale omnivore

 

Caracteristici generale mamifere

Dieta si comportamentul mamiferelor difera, de asemenea. Multe carnivore, de exemplu, sunt pradatori de elita care traiesc in general solitari. Acestea includ jaguari, tigri si ursi polari. In schimb, leii, vidrele, lupii si delfinii traiesc in grupuri de familie. Cele mai sociale sunt unele dintre erbivore, in special animalele copitate cum ar fi cerbul si zebra. Daca traiesc in grupuri mari, castiga atat protectie impotriva devenirii hrana a unor alte animale, si au mai multe sanse de a se imperechea. Printre omnivore, primatele sunt cunoscute pentru inteligenta lor ridicata si rozatoarele pentru numarul lor mare.

Oasele mamiferelor, in special craniile, sunt folosite pentru identificarea si pentru a elabora istoricul evolutiv al fiecarei specii. Falcile unei pisici de casa sunt mai degraba ca ale unui leu decat ale unui lup, de exemplu. Dintii de cai si de zebre arata la fel. Oasele urechilor de mamifere au fost odata falcile reptilelor preistorice. Si asa mai departe.

Organele de simț ale mamiferelor sunt:

  • ochii, pentru vederea și localizarea spațiala
  • urechile, pentru receptarea semnalelor sonore
  • nasul, pentru perceperea diferitelor mirosuri
  • limba, pentru perceperea gusturilor
  • pielea, pentru pipăit

In ciuda acestor diferente, toate mamiferele au patru trasaturi: parul, glandele mamare, o maxilara articulata si trei oase ale urechii medii mici. Majoritatea au dinti specializati si urechi externe mobile.


TOP 5 cele mai ciudate mamifere din lume

8 Curiozitati despre animalele mamifere


 

3 comentarii la „Despre mamifere – Informatii, Poze & Curiozitati”

Comentariile sunt închise.